By / February 13, 2014

Stažiranje kolegice iz Knjižnice Narodne skupštine

Milana Šteković, kolegica iz Knjižnice Narodne skupštine u Beogradu, boravila je u Bruxellesu u okviru “Pretpristupnog programa stažiranja za zaposlene…

© milosljubicic / Fotolia.com
© milosljubicic / Fotolia.com
© milosljubicic / Fotolia.com

Milana Šteković, kolegica iz Knjižnice Narodne skupštine u Beogradu, boravila je u Bruxellesu u okviru “Pretpristupnog programa stažiranja za zaposlene u parlamentima zemalja Zapadnog Balkana“, koji je pokrenut 2012. godine.

S obzirom na to da u Narodnoj skupštini radi kao istraživač u Knjižnici, upravo je Knjižnica Europskog parlamenta bila služba domaćin tijekom njenog posjeta. Bila je to sjajna prilika da praktično provjeri znanja stečena na specijalističkom akademskom studiju iz područja europskih integracija.

Iako je na samom početku stažiranja dobila program on se neprestano mijenjao i  dopunjavao ovisno o događanjima u Parlamentu ali i o njenim interesima. Program je obuhvatio različite sadržaje kako vezano uz organizaciju i način rada Europskog parlamenta tako i Knjižnice. Velika pažnja bila je usmjerena na stručni istraživački dio, tako da se kolegica upoznala s bazama podataka, izvorima informacija i vrstama istraživačkih proizvoda, izradom medijske strategije i sadržaja intranet i internet stranice Knjižnice. Također, stažiranje je imalo i praktičnu stranu. Milana je za EXPO tim izradila sažetak o Knjižnici Narodne skupštine koji je objavljen na blogu Knjižnice EP, dok je za LEGA tim napisala sažetak o skupu kojem je prisustvovala “Šifriranje i nadzor : tko pobjeđuje u igri miša i mačke” u organizaciji Sophie in ‘t Veld.

Osim toga  bila u prilici posjetiti i Knjižnicu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i ured Europskog ombudsmana te razgovarati s kolegama iz Glavne uprave za unutarnju politiku Unije kao i nekim od zastupnika EPa, Također, veoma korisno bilo je i upoznavanje s radom baze akata EP (Legislative Observatory) i Registrom transparentnosti (Transparency Register) kao i prisustvovanje konferenciji “Strategija proširenja Europske unije i Izvještaj o napretku” u organizaciji Centra za europske političke studije. Međutim, svakako najinteresantniji dio bio je prisustvovanje plenarnoj sjednici u Strasbourgu i sjednici Odbora za vanjske poslove,  na kojoj je Štefan Füle predstavio Izvješće o napretku kojim je, između ostalog, bila obuhvaćena i Srbija.

Cjelokupan program boravka je ne samo ispunio već i premašio kako njena osobna tako i profesionalna očekivanja. Istaknula je također da je praktičan rad zapravo jedino mjerilo toga koliko se zna.


Related Articles
Comments
  • Sorry, could you send me the same item but in English. Unfortunately I can’t understand it in this version. Big thanks!!

    Inès Ayala Sender MEP

    Enviado desde mi iPhone

    > El 13/02/2014, a las 18:00, European Parliamentary Research Service escribió: > > >

Leave a Reply

%d